fbpx Skip to main content

Došlo je vrijeme da uradimo drugi dio najljepših omota albuma domaćih pjevača i pjevačica! Udobno se smjestite te krećemo u najljepše i najskuplje fantazije Balkana. Ove Covere su naši stručnjaci pažljivo analizirali, pregledali umjetničku vrijednost, ekonomsku te naravno prirodnost tih slika i odlučili se da su ovih 10 jednostavno najjače.

10. Esad Plavi – Bezimeni album

Cover art ili omot albuma obično dolazi do izražaja kada ste najprirodniji, ovog puta Esad Plavi je za potrebe svog novog albuma odlučio da su spoj šiški i print neke životinje savršena kombinacija. Ta ručica na koju se naslanja može čak da se prikaže i kao teret ljubavi koju on osjeća. Svojim zamišljenim pogledom u daljinu možete osjetiti te emocije koje Esad donosi svakom svojom pjesmom.

9. Miroljub Brzaković Brzi – Prevari me život

Brzi je inače jedan od najvećih stvaralaca ruralnog dijela Balkana te je on morao biti uvršen na listu. Njegova mašna i mačka su jedan od najboljih pokazatelja kojiko je Miroljub bio brz. Kada dodamo mačkinu mašnu i taj sretni pogled možemo samo da se zahvalimo Bogu jer ga je život prevario te smo mi dobili ovaj omot albuma. Hvala Brzi!

8. Dragana Mirković – Hitovi

Na ovom albumu i na samom omotu odlučila je da “nosi” svoje hitove. Bukvalno. Prema toj konstataciji možemo presuditi da je željela da pokaže kako ima najjače hitove te je teško nositi se sa slavom. Jednostavan ali opet vrlo kompleksan omot od najveće umjetnice Balkana.

7. Ceca – Ludo Srce

Kao što su se prije ljudi slikali za omote albuma – tako je i Ceca. Spontano dok je išla na neku lezbejsku žurku i glumila bučarku uradila i fotošuting za njen, tada, novi album.

6. Maja Berović – Crno zlato

Jedan od klasičnih omota albuma Maye Berović gdje izgleda kao svaki student kada izađu rezultati ispita. Ili možda kada te frizerka zajebe pa dok izlaziš iz frizerskog salona nadaš se da će se salon zapaliti. Font albuma također pokazuje artističku stranu albuma.

5. Nataša Đorđević 

Očigledno da je tim Nataše Đorđević shvatio da je najbolji atribut Nataše sama njena glava. Upravo zbog toga nju možete vidjeti čak tri puta dok gledate omot albuma. Vjerujemo da na pozadini albuma Nataša gleda sebe dok sjedi i govori sebi kako je debela u toj haljini.

4. Ana Bekuta – Ana Bekuta

U skladu sa Marijanom de la Noće, Ana je shvatila da je i ona jedna od onih žena koje život kazni. Upravo zato je i ona odlučila da svoj omot albuma bude u stilu španske serije. Ona je žlejela da pokaže sebe kako prolazi kroz šljivike i livade a u pogledu možete vidjeti samu čežnju. Kao što vidite ona i sjaji dok prolazi te nam ništa drugo ne presotaje nego reći da je ona neka sveta Bekuta koja hoda po livadam i traži studio.

3. Indira Radić – Istok, sever, jug i zapad

Indira je u svom 15. jubilarnom (?) albumu odlučila da nas iznenadi te svoj omot albuma napravi na papirusu. Drevni papirus je sigurno bio njena isnpiracija jer po njenom stajlingu čak možete zaključiti da ona ne zna ni gdje gleda. Kako njen sam naziv albuma kaže ona gleda na istok, sever, zapad i jug. Ako bi smo to povezali sa samim papirusom i Egiptom možemo samo zaključiti da je ona srpska Kleopatra Radić.

2. Mira Škorić – Ne daj me majko

Omot albuma vas diže iz jednog tromog u jedno predivno raspoloženje. Kako saznajemo iz bliskih izvora, Mira se igrala sa lancima koji idu na Božićnu jelku pa se tokom toga zapetljala u sve te lance i tako je nastao upravo omot njenog albuma. Sva ta crvena boja može svakako da vam nagovijesti da ona slavi sve Božiće.

1. Era – Oženjen sam kao momak živim

Da li je iko osim Ere mogao da bude prvo mjesto? Naravno da ne. Era je na ovom albumu razbijao stereotipe i kao muškarac imao dugu kosu i lokne na kojima mu svaka djevojka zavidi. Samu temu albuma možete i vidjeti na omotu koji se prikazuje uz ovaj savršen vjetroviti background i gradient kao akcenat na njegovo ime – Era. Sigurno je ovo novi Era.

ljepa_brena

Author ljepa_brena

kroksice, analiziranje tekstova Sandre Afrike i poneki falafel

More posts by ljepa_brena

Leave a Reply

Pratim te, po koraku te znam