fbpx Skip to main content

Donosimo vam lisu 10. najljepših album cover-a sa Balkana. Ove Covere su naši stručnjaci pažljivo analizirali, pregledali umjetničku vrijednost, ekonomsku te naravno prirodnost tih slika i odlučili se da su ovih 10 jednostavno najjače.

#10 Ceca – Maskarada

Prvo pa maskarada! Ovo je jednostavno savršena slika za ovaj album. Ceca sa divljom kosom i karminom i naravno skupom ogrlicom da pokaže da joj se može, maska koja prikazuje samu poentu albuma – maskaradu i naravno sam gradient preko slike koje joj daje mističnost i elegantnu vulgarnost.

#9 Šemsa Suljaković – Najveći Hitovi

Ovaj album cover pokazuje Šemsu Suljaković u najboljem svjetlu. Grafički dizajn je savršeno odrađen, u prvom planu imamo Šemsu a onda u pozadini imamo providnu Šemsu kao da nam na jedan vrlo intiman način pokazuju da je Šemsa svuđe. Ne znam bogumi. Savršen font za najveće histove i naravno naglašenost da je dupli CD.

#8 Mitar Mirić – Zašto mučiš pogrešnog čoveka

Mirat Mirić je uvijek bio poznat po tome kako su njegovi omoti albuma bili umjetničke prirode. Tako i ovog puta sa albumom Zašto Mučiš pogrešnog čoveka njegov tim se potrudio da glavni adut omota bude samo ime Mitar Mirić. Svaka čast za pravljenje omota albuma u Wordu! Ne može to svako!

#7 Zorica Marković – Neki album

Kada je Zorica Marković i neki njen album u pitanju ovde ne možemo a da ne istaknemo kako sama njena poza jeste umjetnička. Ona je željela da pokaže kako čak i držanje tj. stajanje može da bude inovativno. A ovo je bilo prije kamaru godina! Savršenstvo! Pored toga volimo jednostavnost samog omota jer ipak ono što se prodaje jeste Zorica.

#6 Ana Bekuta – Opet imam razlog da živim

Ana Bekuta možda ima razlog da živi ali i mi. nakon što smo vidjeli ovaj omot shvatili smo da sve naše tuge su riješene. Izgleda da domaće zvijezde vole da prave omote u Office programima, ovaj očigledno u powerpoint-u. Što nije loše jer ipak ovakav kontast slike i pozadine, ovaj font na početnom slovu i ostalim slovima te sasvim dovoljna količina praznog prostora pokazuje da je neki odličan dizajner uradio ovo!

#5 Maja Nikolić – Uzmi me

Maja Nikolić je na ovoj listi jer će da nas plati od para što dobije u Farmi. Jedino što možemo za ovaj omot da kažemo jeste da obožavamo poziciju teksta ‘uzmi me’. Zaista pripada zvijezdama. Đe je niko ne vidi.

#4 Dragana Mirković – 20

jedan od najnovijih omota jeste Draganin album 20. Iako je on noviji mi i dalje možemo da vidimo ogroman utjecaj 90ih. tekst i font intimno pokazuju o čemu se radi dok Dragana hoda po ulici dok auta idu pokazuju energinčnost koju Dragana ima! Ona želi da pokaže svima da, iako je 20 godina tu i dalje je buntovna kao i kad je nosila šiške. Savršenstvo moderne umjetnosti.

#3 Hanka Paldum – Čežnja

Po našem stručnom mišljenju kao dizajnerima (imamo diplomu iz photoscape-a) ovo je jedan od najboljih dizajnova. Hanka koja se diže iz Vijećnice i Sarajeva kao feniks iz pepela pokazuje šta Sarajevo učini čovjeku. Vidi se da je uloženo mnogo truda na gradient i nebo i zbog toga sve pohvale samom umjetniku kao i Hanki na predivnoj pozi iz koje vrišti sam naziv albuma – čežnja! Naježili smo se!

#2 Lepa Brena & Slatki Greh – Voli Me

Drugo mjesto definitivno dobija Lepa Brena i njen omot. Ipak je ovo omot na kojem možete da pronađete mnogo stvari. Prije svega Brenu, pa pticu pa kavez pa neki pod pa neki zid ili je ovo nebo. Nismo još dokučli jer ipak za umjetnost je potrebno mnogo vremena da se shvati. Tako i mi i dalje shvatamo. Ono što znamo jeste da volimo kontrast fonta Lepa Brena i (očiglednog) ne tako bitniog Slatkog greha. :))

#1 Šaban Šaulić – 40 velikih hitova

Kada je Šaban Šaulić u pitanju svi njegovi omoti zaslužuju prvo mjesto. Mi smo se ipak odlučili da odaberemo ovu koja je vrlo šaren i predstavlja ARTFOLK fazu (ko razumije shvatiće). Kako je Šaban muzičar zvučnici po icjeloj pozadini su ipak bili za očekivati. Vjerujemo da on nije želio to diskretno da predstavi već izravno što je naravno za veliku pohvalu. Kada je riječ o samom Šabanu na slici smatramo da je dizajner učinio sve kako bi Šabanovu periku izrezao na najbolji način. Cijeli koncept omota se uklapa u sam ARTFOLK. Svaka čast!

ljepa_brena

Author ljepa_brena

kroksice, analiziranje tekstova Sandre Afrike i poneki falafel

More posts by ljepa_brena

Leave a Reply

Pratim te, po koraku te znam